‘Dijktempel’ zeedijk Marrum

In opdracht van Wetterskip Fryslân heeft Luimstra de aarde en gras op het ‘Tempeltje van Ids’ verwijderd. Wetterskip Fryslân startte daarmee met de opknapbeurt van de dijktempel op de Waddenzeedijk bij Marrum. Dit was nodig, aangezien er aan de onderkant van het stalen dak vlekken waren ontstaan door corrosie.

Wat is er gebeurt? 
Het staal van het tempeldak heeft na een grondige schoonmaak een nieuwe coatinglaag gekregen. De twaalf palen (kolommen) waar het dak op steunt zijn gelast. Na deze opknapbeurt heeft Luimstra op het dak een nieuwe laag van 80 ton zware aarde met gras aangebracht. Daarmee kreeg de dijktempel zijn oorspronkelijke uiterlijk terug.

Tempel van Ids 
In 1963 begon het werk aan de zeedijk: 66 kilometer moest op hoogte worden gebracht. Na dertig jaar, in 1993, was de dijkophoging klaar. Als herinnering liet het toenmalige Waterschap Fryslân het monument Dijktempel plaatsen. De Tempel wordt gedragen door twaalf palen. Deze palen stellen de twaalf provincies voor en de Tempel heeft de hoogte van de oude zeedijk. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Ids Willemsma. Het wordt ook wel ‘Tempeltje van Ids’ genoemd.