Deel deze pagina

18 februari hebben wij landbouwminister Piet Adema, een delegatie van Christenunie lijsttrekkers, de overkoepelende brancheorganisatie Cumela én een aantal collega-loonwerkers mogen ontvangen op ons kantoor.

Een nieuw perspectief

In een informele sfeer hebben wij aan de landbouwminister en aanwezigen een bedrijfspresentatie mogen geven. Wij hebben hen verteld over de prachtige geschiedenis die Luimstra rijk is, maar ook zeker over de toekomst van ons bedrijf. Actualiteiten als de stikstofcrisis, wet- en regelgevingen en de onzekerheden binnen de agrarische sector kwamen allemaal aan bod. Zo ook het onderwerp derogatie. De uitdaging voor ons, als gespecialiseerde mesttransporteur, is namelijk het vinden van ruimte. Oftewel, ook een ingewikkelde kwestie voor verschillende collega-loonwerkers die afhankelijk zijn van de landbouw. Een andere belangrijke kwestie was de energietransitie voor ondernemers in groen, grond en infra. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in eigen zonnepanelen of windmolens. Echter, is dit lang niet overal mogelijk vanwege de beperkte capaciteit van de stroomkabels in het buitengebied.

Wij willen als sector graag met de overheidsinstanties in gesprek gaan over een goed routenetwerk voor landbouwverkeer. Het smaller maken van sommige wegen is voor loonwerkers namelijk een probleem. Hetzelfde geldt voor aslastbeperking: het maximale gewicht van een wagen voor elke as.

In de pers

Het bezoek van Landbouwminister Adema bleef niet onopgemerkt. Zo kwam ook Omrop Fryslân bij ons op bezoek. Zij deden verslag van de dag en spraken onder andere Bert Luimstra (eigenaar). Het hele artikel lezen en de interviews terugluisteren? Lees hier het verslag van Omrop Fryslân, inclusief de interviews!

We zijn blij en vereerd dat we landbouwminister Adema en zijn delegatie mochten ontvangen en dat we samen met de Cumela de knelpunten binnen de agrarische sector konden toelichten.