Deel deze pagina

Het is niet gelukt om de digitale VDM (rVDM) deze winter in te voeren. Dat heeft minister Schouten aan de tweede kamer laten weten. Zowel de sector als het ministerie vinden het erg belangrijk dat het systeem vooraf goed getest wordt en er een uitgebreide pilotperiode plaats vindt. Op dit moment wordt hier hard aan gewerkt maar de eerder voorgenomen start van voor het mestseizoen 2022 is niet haalbaar. Na komend voorjaar is er een brede pilot gepland waarbij bedrijven met het nieuwe systeem kunnen werken. Daarna zal er nog een periode zijn waarin problemen omgezet kunnen worden in oplossingen.

Het overstappen naar een geheel digitaal systeem is een grote systeemverandering. Veel controles die nu nog achteraf plaats vinden zullen dan vooraf worden gedaan.

Wij maken al geruime tijd tot volle tevredenheid gebruik van digitale mestbonnen. Wij zijn erg benieuwd hoe het nieuwe systeem straks in de praktijk uitpakt wanneer er ook een inspanning gevraagd wordt van de afnemer en de ontvanger en verwachten dat de regeldruk voor ons als bedrijf toe zal nemen.